2012-01-24

Skulle behöva lite hjälp av er där ute!
Skriver ett projektarbete i skolan om just skolios.
Har lite frågor som jag skulle vilja att ni svarade på.
.
Om ni inte fått behandling så räcker det att ni svara på frågor 1-3
.
1: Hur upptäkte ni att ni hade skolios?
2: När fick ni skolios?
3: Hur många grader hade ni då/har nu?
4: Har ni fått/får behanling för det?
5: Vad för bahandling?
6: Hur länge behandlades ni och hur upplevde ni er behanling?
.
Skulle verkligen vara jättesnällt om ni svarade på detta :)
.
Tack på förhand!:)

Kommentarer
Postat av: Julia och Hazal- Skoliosbloggen

Självklart vill vi hjälpa till!:)1. Jag upptäckte min skolios efter att jag fått ont i ryggen och gick till min skolsköterska och kollade upp det. Hon skickade sedan en remiss till sjukhuset där de konstaterade att jag hade skolios.

2. Jag blev diagnostiserad med skolios när jag var 16 år.

3. Då hade jag 36 och 34 grader på ryggen. Nu har jag 46 och 31 grader.

4&5 Jag korsettbehandlades och ska även opereras snart.

6. Jag behandlades med korsett i 8 månader. Jag tyckte att det var en jobbig tid, men väldigt givande. Jag blev starkare som person och jag lärde mig att se lättare på livet! Jag är så glad att jag fick uppleva det!

2012-01-24 @ 21:43:38
URL: http://julhaz.blogg.se/
Postat av: frida

hej, jag har också skolios!

1. av skolsyster på de årliga kontrollerna

2. vet inte riktigt, upptäckte det i 4:an tror jag, och fick korsett när jag gick i 6:an

3. 30, har nu typ 36+

4. använder korsett

5. ah, korsett haha :D

6. i 2 år har jag haft korsett, första halvåret var ett rent helvete! Nu är det bättre, och det beror nog på att jag avslutar behandlingen i sommar

:DEn fråga till dig; varför ska du opereras igen? :)

2012-01-24 @ 22:00:28
URL: http://fridafridolins.blogg.se/
Postat av: ellen

1. Jag upptäckte det inte själv utan min kompis hade märkt det under sommaren, mitt linne åkte upp på ena sidan och hon tyckte det va konstigt.

2. Fick diagnosen 2007, var 15 år.

3. Då hade jag 27 och 20, det gick upp till 33 och 38 och sedan ner till 26 och 33.

4. Behövde ingen behandling, det blev bättre av sej själv :)

2012-01-24 @ 22:21:32
URL: http://duumbass.blogg.se/
Postat av: sabina

Sv: absolut! :D

1. Jag gick till min skolsköterska för att ta spruta och efter det skulle hon kolla på ryggen. Fick gå tillbaka 4 månader efter och då skickade dom remiss till sjukhuset.

2. Jag fick veta att jag hade skolios när jag va 11 ungefär.

3. Jag hade mellan 29-31.Vet inte hur mycket jag har nu.

4. Ja.

5. Bostonkorsett.

6. Jag vet inte hur länge jag behöver ha den. Jag har blivit mycket starkare person! Tycker det är väldigt väldigt jobbigt med korsetten men det lönar sig i slutet!

2012-01-24 @ 22:40:42
URL: http://sabinaaa.devote.se
Postat av: Julia

Hej! Kul att du hittat min blogg också :D Självklart hjälper jag till.

1. Min skolios upptäcktes av skolläkare i trean eller fyran och jag gick påregelbunda kontroller hos skolläkaren. I sexan fick jag ont i lungorna och gick till vårdecentralen där man konstaterade att det berodde på ryggen. Jag skickades till Kss i Skövde sedan vidare till Sahgrenska.

2. Jag vet egentligen inte när jag fick den men den upptäcktes första gången i trean eller fyran.

3.När jag röntgades första gången i Skövde var den 24 grader. När jag sex månader senare röntgader i Göteborg hade den ökat till 48 grader.

4. Ja

5.Jag hade providence-korsett (nattkorsett) i ca två år. Jag skoliosopererades för ungefär ett år sedan.

6.Korsett ca 2 år. Framförallt var det jobbigt att lära sig sova med den men när man vande sig gick det ganska bra. Man fick skavsår av den och det kliade när det var varmt. Operationen var jobbig. Jag var jätte rädd innan och efteråtvar det jätte jobbigt att känna sig så hjälplös och känna att man hade så ont. Det var jobbigt att komma tillbaka till ett normalt liv. Men jag hoppas att allt bara blir bättre nu. Jag har vuxit mycket som person och blivit mycket starkare men det har varit väldigt jobbigt till och från.

Oj, vad logt det blev! Jaja hoppas det är till hjälp!

Kram

2012-01-25 @ 08:51:24
URL: http://skoliosflickan.blogg.se/
Postat av: linda

sv: hej! självklart att jag hjälper till, haha :) <31. jag fick reda på att jag hade skolios i ettan när jag var på en standard läkarkontroll...2. jag blev diagnoserad med skolios direkt efter läkarbesöket på skolan... fick jag en remiss till huddinge sjukhus... och då åkte jag dit och röntgade mig med jämna mellan rum... :)3. jag kommer faktiskt inte ihåg hur många grader jag hade då och jag vet inte hur många grader mina krökar ligger på just nu... men ska till mora på röntgen den 9 feb :) så då får jag svar på det :)4. jag har korsettbehandlats i cirka sex år nu... men just nu har jag ett uppehåll eftersom mina ryggmuskler är jätte irriterade och då kan man inte sätta på en korsett, för då blir det ännu värre :( så jag vet inte rikigt hur min skolios framtid ser ut :) :(5. korsett6. som jag skrev tidigare så vet jag inte hur skolisoframtiden ser ut och när jag kan börja med korsetten igen, vilket är grymt jobbig! liksom att ha den där känslan att aldrig riktigt få veta hur läget ser ut... men jag har både använt dagkorsett och nattkorsetter... och om jag ska beskriva korsettperioden med några ord, så är det grymt jobbigt, tar grymt mycket på självförtoendet, känner sig annorlunda, och samtidigt i den här röran så blir man starkare ju längre behandlingen sträcker sig! <3 :)kram! :)

2012-01-25 @ 10:36:23
URL: http://www.froggi.bloggplatsen.se
Postat av: ♫♪ Sandra T

kul att fler har skolios som projektarbete! :)

1. var på kontroll hos sjuksköterskan i femman och sedan skickade hon remiss till skoldoktorn som sen skickade till sjukhuset

2.11-12

3. ingen aning

4. bostonkorsett

5.korsettbehandling

6. nästan tre år, tyckte inte själva behandlingen var jobbig alls förutom mot slutet. Men det stärkte mig väldigt mycket :)

2012-01-25 @ 10:50:52
URL: http://sandramusic.blogg.se/
Postat av: Johanna

1. Min skolios upptäcktes av skolsköterskan.

2. jag var kanske 10 år när min skolois upptäcktes.

3. hade 9 grader har eller nått då och nu har jag ca 35grader

4. behandlas med korsett nu

5. korsett

6. jag har haft korsett i 1år snart och jag tycker att det är jobbigt såklart men känns ändå ganska bra att ha korsett ist för operation plus mina fantastiska vänner som stöttar mig :)

2012-01-25 @ 14:42:58
Postat av: Camilla

1: Var hos skolsköterskan på vanlig hälsokontroll, då upptäckte dom att ryggen var lite sned. Så fick gå dit för fler kontroller ungefär en gång i halvåret. Sen fick även skolläkaren titta på ryggen och han remitterade mig vidare.2: Vid ungefär 15 år ålder.3: När korsettbehandlingen påbörjades hade jag c:a 30 grader. Nu har jag kanske 19-20 om jag inte minns helt fel.4: Ja.5:Från början hade jag korsett i typ 1 år men sen opererades jag 2003 för min skolios, och är även opererad för en vecka sen då dom av en slump vid röntgen av min trafikolycka märkte att dom råkat skruva in en skruv i aortan på mig vid operationen 2003. Så nu har jag inga metallstag eller skruvar kvar i ryggen.6: Hur länge behandlades ni och hur upplevde ni er behanling? Som sagt ungefär 1 år med korsett och sen stelopererad.

Korsettbehandlingen var rena mardrömmen, jag vande mig aldrig vid den och avskydde den bara mer för varje gång jag skulle sätta den på mig!

Operationen kändes som en befrielse från det även om rehabiliteringen efteråt var väldigt tuff och jobbig. Men jag ångrar det inte!

Så nu efter denna operation hoppas jag på att få ett så normalt liv igen som möjligt.

2012-01-25 @ 15:10:27
URL: http://trettiogradersned.blogg.se/
Postat av: Johanna ♥

Jättegärna! c:1. Jag var på kontroller hos skolsyster och då upptäckte hon att jag hade sned rygg. Sen fick jag besöka skolläkaren och ortopeden för att ta röntgen.

2. Jag var 14 tror jag, 2010.

3. Jag har runt 30 på min ena krök och på den andra har jag runt 14. Det var mer förut, men jag är inte säker på exakt hur mycket det var.

4. Ja

5. Ja har korsett nu.

6. Jag ska (troligen) ha den i två år, alltså i ett år till. De tror alltså att jag har växt klart ungefär då. Jag tycker att det är skitjobbigt! Det gör ont, man kan inte röra sig som man vill, måste åka till sjukhuset stup i kvarten, och massor av mer besvär! Men ändå är jag glad att jag fått den. Jag är en starkare människa och jag har bättre självkänsla tack vare den!Lycka till med arbetet! C:

2012-01-25 @ 17:55:40
URL: http://johannasskolios.blogg.se/
Postat av: malin

1. gick på regelbundna besök hos skolskökterskan och sen hos doktor

2. ingen aning, fick reda på att jag hade skolios när jag var 14

3. hade undefär 30 och nu vet jag inte

4. bostonkorsett

5. har haft den snart i två år, första halvåret var ett jävla helvete med smärta dag in dag ut. men nu har jag vant mig och har vuxit och blivigt mycket mer självsäker.

kramkram :)

2012-01-25 @ 18:03:02
URL: http://puzzel.devote.se
Postat av: Kristin

1. Min skolios upptäcktes först på en rutinkontroll i fyran. Men eftersom att gradantalet var så lågt las allt ihopa "ner". Sedan "återupptäcktes" det när flera kompisar under en sommar frågade vad felet var på min rygg.

2. Fick diagnosen när jag var tio, alltså år 2006.

3. Då hade jag 14, men nu har jag 55+ grader.

4. Ska operera mig om en månad, annars har jag inte fått nån behandling.

5. Kolla frågan innan:)

6. Svårt att säga eftersom att jag inte gått igenom den än;) Men jag ser fram emot operationen! Har väntat SÅ länge på att nån ska hjälpa mig med ryggen att nu får det räcka! :)

2012-01-25 @ 19:30:32
Postat av: Rebecka

1. Min mamma hade de så jag kollades varje år av skolsköterskan och sen blev de värre och då skicka hon remiss till en läkare och sen skicka han till en specialiserad ryggläkare

2. Jag tror de var runt 11 år

3. Jag vet inte vad jag börja med men innan operationen hade jag 53 grader nu 11

4 och 5. Jag hade bostonkorsett i ca 2 år och opererades sen

6. I typ 3 år och de var tufft med korsetten och operationen men de var värt de och har växt och blivit en starkare person :D

2012-01-25 @ 19:33:10
Postat av: Alicia

Ja men visst kan jag göra det!1. Jag gick på hälsokontroll hos skolsköterskan som kom fram till att min rygg var sned efter att ha mätt med ett vattenpass.

2. Jag fick skolios när jag var 13 år.

3. När skoliosen upptäcktes hade jag 27,7 grader men nu behandlats jag med nattkorsett så kröken har minskat till runt 21-22 grader.

4. Jag började att ha nattkorsett i januari förra året. Så jag har behandlats med korsett i ett år!

5. Nattkorsett som jag ska ha minst åtta timmar varje natt.

6. Jag har behandlats i ett år och jag tycker det är helt okej att ha nattkorsett. Man ser saker på ett helt annat sätt t.ex. uppskattar man att ligga i en nybäddad säng utan någon korsett och bara njuta! Men samtidigt har behandlingen gjort mig till en starkare och lugnare person.Lycka till med projektet! :)

2012-01-25 @ 21:08:12
URL: http://namnetblevalicia.blogg.se/
Postat av: Emmie

Hej!

1.Jag upptäckte min skolios när mina systrar sydde en kläning till mig som jag skulle ha på en modevisning. Dom ändrade och ändrade men det blev aldrig rakt bak vid ryggen.

2.runt 12 år :)

3. vet inte säkert men då hade jag inte så mycket, nu har jag runt 20-30 grader.

4.ja, jag har haft korsett i drygt 2år.

5. det var väldigt jobbigt, och jag trodde att jag var helt ensam om det. Jag orkade inte använda korsetten 22 timmar det sista halvåret men jga kämpade på så mycket det gick!Härlig blogg och den hjälper mig! hihi :) kram!

2012-01-26 @ 09:56:52
URL: http://lyckorus1.blogspot.com
Postat av: Lena Ramberg

Hej.jag är en 45 årig tjej som under en simträning sept- 78 fick en "kommentar" av min tränare att jag såg så sné ut på starpallen, mycket riktigt, efter mycket om och med med skolsköterska, vårdcentral och ortopeder på SÖS så fick jag i Maj-79 komma till Dr Stig Aaro på Huddinge sjukhus ( tror det var någon annan innan honom, men det är ju några år sedan nu !!! ) och fick veta att jag hade "idiopatisk scolios", dvs två kurvor på ryggen, den övre var ca 48 gr och den andra på ca 50 gr, och på den tiden gick korsett/ operationsgränsen vid just 50 gr, men jag fick en Milwoukee korsett ( en bosten med hals stag)och skulle ha den 23 timmar per dygn, väldigt lätt för en elitsimmare och därtill ryttare att ha den så många timmar men vi kompromissade. I dec-81 upptäcktes det att jag slutat växa men ryggraden fortsatte att kröka sig i rekordfart! I feb-82 var det dags för operatopn nr 1 ( av 5....., hittils !! ) in med benflisor och stag f.o.m T3 ner t.o.m L4, dvs bara lilla 5:an lämnades rörlig. Gick med milwoukee i 6 månadr 24 timmar / dugn, sedan 3 månade med vardera 1 timmes frihets ökning, fick åka in till Hsjh för att få duscha !!

Året därpå går staget av !!!!!! jag vet alla undrade hur det kunde komma sig, men av var det, ut med det trasiga och hoppades att detta var allt !!! Men icke då, ett gäng år senare våren 86 kom jag knappt ur sängen....in till Huddinge sjukhus, akut, röntgen och en lätt förvånad Stig, men vad har du nu gjort då, löd kommentaren, inget....men ont har jag.. Ok...FALSK LED...dvs första op´s benflisor hade inte växt ihop, det var därför staget gått av några år tidigare, ok, ny op efter hemkomst från England där jag skulle bo och jobba ett år eller så. Ny op (nr3) gick av stapeln nov-87, in med mera benflisor och 2 nya stag,( ny korsett mer lik Boston men ett helvete den med !!) som vi var tvugna att plocka ut i sept-89. OK....Allt frid och fröjd.....nja inte riktigt....år 2000 kunde jag inte resa mig ur stolen jag satt i på stallet, fick hjälp upp och skjuts hem, blev liggandes på golvet i mitt vardagsrum i ca 2 veckor, med snäll granne ( Tack Susanne S ) som hjälp fick jag i mig mat och hjälp till toaletten, men på Mälarsjukhuset i Eskilstun ( ska väl inte nämnda dessa "läkare" vid namn !!! ) sa de att jag hade urinvägsinfektion.....vid L5:an, faschinerande, där sitter inga njurar, fick efter mycket tjat en remiss till Akkis i uppsala och där träffade jag Anders Bjurholm, vilken snubbe, en koll och...."jag schema lägger dig för op så snart som möjligt, det där är inte bra" !!! nehe.....Visste jag det eller inte. I jan 2003 blev det så dags för op nr 5, denna gång var jag beredd på allt, men dagen innan sade Anders att ev var de tvugna att "baka in " 5:an i stelop´s området, men det visste han inte förrens han öppnade. Allt väl, L5:an är fortfarande fri och ledig att ta alla böjningar framåt, MEN.....en av kotorna, L2:an ) hade 1 år efter op kollapsat och behöver opereras om, men ärligt talat tror jag att jag tar risken att den faller i hop helt och jag blir förlamad än att ta en 6:e operation, förlamningsrisken är ju stor den med vid en sådan op, samt att min uppskurna ryggsida inte kan användas mer utan nu måste de in från framsidan. Tack men jag avstår det, har en "skärbräda " på ryggen, tycker det räcker.Hoppas att min "story" kan hjälpa dig och/eller andra i sin kamp "mot" scoliosen.Jag har en mailadress om ni är intresserade av att få veta mer eller bara vill höra av er med frågor, jag har ju varit med ett tag i scolios världen.Hälsningar till alla medsystrar ( och för den delen även de "bröder" som fått denna sjukdom )Lena

Yazzeau@spray.se

2012-01-26 @ 16:22:33
Postat av: Vendel - 17 år och mor till Hugo

1: Hur upptäkte ni att ni hade skolios?

- Jag gick till skolsystern, de gjorde en mätning av min rygg och det visade sig då att min ryggrad var sned.2: När fick ni skolios?

- Jag har haft min skolios sedan födseln.3: Hur många grader hade ni då/har nu?

- Jag har en grad på 56 grader.4: Har ni fått/får behanling för det?

- Jag skulle bli opererad i april 2011, dock fick jag veta en vecka innan operationen att jag var gravid. Vilket som hindrade mig från en operation, dock genomförs en operation för mig om ett halv år ungefär.5: Vad för bahandling?

- Operation. Har även testat, då de inte visste att jag hade skolios, bland annat massage, nålar, vibrator, gymnastik för rygg osv osv..-

17 år och mor

www.missvendel.blogg.e

2012-01-26 @ 17:26:16
URL: http://missvendel.blogg.se/
Postat av: Johanna V

Hejsan! :)

1. Det var en som jobbade på Ikea som upptäckte min skolios! Jag skulle köpa säng och hon tittade på min rygg för att se hur jag skulle ligga som och upptäckte att min skuldra stod upp när jag böjde mig fram och sa till min mamma att det kan vara ett tecken på skolios!

2. Jag var 14 år!

3.Inte säker men har för mig att den var typ 38 grader och nu är den typ samma!

4. Jag får behandling med korsett.

5. Jag har haft min korsett i drygt 1 och ett halvt år nu och ska

Förmodligen få sluta med till efter sommarn,augusti-september typ! Jag har tagit min skolios period hyfsat bra! Jag är inte jätte deppad över att jag har korsett även om jag tycker det är otroligt jobbigt. Jag har lyckas lära mig att bita i hop och ta det som det kommer! ;)

2012-01-26 @ 17:47:57
Postat av: A

1. Min skolios upptäcktes av skolsystern i skolan.

2. Jag hade en lindrig skolios i 3:an & 4:an men i 5:an/6:an vart den allvarlig och jag fick en remiss till sjuhuset.

3. Då hade jag ca 20 grader på båda krökarna, nu har jag 45 och 47 grader på krökarna, men de minskar förhoppningsvis snart :)

4. Japp.

5. Bostonkorsett, hade nattkorsett tidigare men den hjälpte inte.

6. Jag har behandlats med bostonkorsett i ca 7 månader, och ska ha den ungefär 1 åt till.

2012-01-26 @ 20:16:58
Postat av: Caroline

1. Min mamma upptäckte min skolios när jag skulle prova en ny tröja...

2. Jag var 14 år gammal. Nu är jag 29.

3. Vid upptäckten hade jag 40 graders krök. Kröken växte sedan till sig och efter ca ett år var den uppe i 60 grader.

4. Jag hade en Bostonkorsett i ca 6 månader, som tyvärr inte hjälpte mig. Har genomgått tre operationer i bröstryggen, senast 2008.

5.Korsett, op, sjukgymnast, naprapat, smärtstillande

6. Jag går fortfarande hos en naprapat för mina smärtor och kommer nog få fortsätta med det plus att jag går till en smärtspecialist på akademiska.Spännande att läsa om andra skolios-tjejers erfarenheter & upplevelser! Kram till dig!!!

2012-01-27 @ 18:05:01
URL: http://vitastevitt.blogg.se/
Postat av: Emmy

1. Den upptäcktes av skolsyster när jag var på ryggkoll i fyran

2. 11-12 års åldern

3. Då hade jag nog runt 25 grader, nu har jag ca 30

4. Jag behandlas med korsett

5. Bostonkorsett

6. I maj är det 3 år och jag ska ha den i ungefär ett år till tror jag

kram <3

2012-01-27 @ 22:22:44
URL: http://emmysskolios.blogg.se/
Postat av: Therese

1) Av mamma och skolsköterskan2) 12-årsåldern3) 35grader då inför korsettbehandling. Innan operation 47 och 61 grader dvs två krökar.4-5)Blev korsettbehandlad då. Nu, flera år senare stelopererdes jag som vuxen samt fick göra en osteotomi.6)i tonår hade jag korsett från jag var 13-16 år. Maj 2011 operation + ny sorts korsett. var sjukskriven i 7 månader.

Allt har gått bra.

2012-01-29 @ 22:17:15
URL: http://hundra-saker.blogspot.com
Postat av: Sara

Självklart hjälper jag till! :)

1. Min skolios upptäcktes utav min skolsköterska. Hon skickade då en remiss till en ryggläkare och det var så jag fick reda på min skolios

2. Upptäckte min skolios när jag var ca 14-15 år (är 16 år nu)

3. Min skolios var då ca 39 grader vilket ökade till 56 grader. Jag gjorde en operation i maj 2011 och nu är den ca 16 grader :D

4. Opererades i maj 2011 nere i Linköping men jag har inte haft någon korsett eftersom jag var helt färdigväxt

5. Operation

6. Själva opeationen gick bra men jag fick lite komplikationer efter operationen (skrivit om det på min blogg om det är någon som vill läsa :) )Hoppas ditt arbete blir bra!

2012-01-30 @ 18:55:00
URL: http://atthaskolios.blogg.se/
Postat av: erika

1: Hur upptäkte ni att ni hade skolios?

Min skolios upptäktes under höstterminen av skolsköterskan när jag gick i 9:an. Fick en remiss till sjukhuset i Lund där det bekräftades (2007)

2: När fick ni skolios?

Som sagt, upptäcktes när jag var 15.

3: Hur många grader hade ni då/har nu?

Då hade jag 37 om jag inte minns fel, sen hade jag 47 har jag för mig innan jag opererades.

4: Har ni fått/får behanling för det?

Japp, hade korsett i drygt åtta månader, då det inte hjälpte blev en operation inbokad. Opererades 2010, några månader innan jag fyllde 18.

5: Vad för bahandling?

Se ovanstående :)

6: Hur länge behandlades ni och hur upplevde ni er behanling?

Behandlingen pågick allt som allt från maj 2008 när jag fick min korsett till maj 2010 då jag opererades. Läkarna har varit toppen i Malmö och jag tycker att jag har fått bästa tänkbara behandling då de verkligen har lyssnat på mina önskemål när det blev lite tufft.Hoppas projektarbetet går bra! Gå gärna in och läs på min blogg under fliken skolios, skrev nämligen ett kortare arbete i gymnasiet om skolios som jag har delat med mig av. Du kanske kan ha nytta av det. Lycka till! :)

2012-01-31 @ 21:45:56
URL: http://erikaalexandrajohansson.blogg.se/
Postat av: erika

Har kollat upp graderna nu, kröken var 50 innan operationen och inte 47 :)

2012-01-31 @ 21:52:00
URL: http://erikaalexandrajohansson.blogg.se/
Postat av: Anna

1.min barnläkare såg det.

2.jag var nog 13 när dom såg det. (nu är jag 22)

3.Tror jag hade 28grader när jag var 13. Nu har jag 49.

4.Jag hade korset i 1 år. Nu ser det ut som set blir op till hösten, men är så fruktansvärt rädd så får se hur det blir.

6. Korsett behandlingen tycker jag var sådär..

2012-02-08 @ 22:01:35
URL: http://annawikman.blogg.se/
Postat av: Anna

1: I skolan när det var en vanlig hälsokontroll :)

2: Det var i åttan

3: Vet inte vad jag hade då men innan operationen var det drygt 30 tror jag

4: Jag opererades för det

5: Man rätade upp ryggraden med 2 titanstänger, en steloperation

6: Opererades i början av april 2011, jag låg en vecka på sjukhuset efter och var hemma från skolan en och en halv månad ungefär. Efter några månader började jogga lite och så. Det har gått snart 10 månader och jag är inte helt frisk än, men fortfarande lite ryggont :/ men det blir bättre!

2012-02-24 @ 10:29:11
Postat av: Nadja

1.När skolsystern var till skolan

2. 5:an förra hösten

3.Jag hade 10 grader då, men nu har jag 32 grader

4.Jag ska få en nattkorsett om en månad

5. Jag ska bara ha det på nätterna! Det gör så att inte ryggen blir ännu mera sned, typ

6. -

2012-02-29 @ 16:35:24
URL: http://thebaseballs.blogg.se/
Postat av: mickan

1: Hur upptäkte ni att ni hade skolios?

En naprapat som jag gick till pga ryggont.2: När fick ni skolios?

Den konstaterades när jag var 18 år, men hade nog haft den ett tag utan att förstå vad det var!3: Hur många grader hade ni då/har nu?

Jag hade när den upptäcktes 30 grader i br och 23 i lr.4: Har ni fått/får behanling för det?

Eftersom jag hade vuxit klart lämnade man mig utan uppföljning. Skoliosen skulle inte bli värre och jag borde inte få besvär. Besvären kom när jag fött två barn, och var 30 år.5: Vad för bahandling?

När jag till slut fick komma till specialist visade det sig att Skoliosen ökat i vuxen ålder. Den var då ca 45 grader i br. Pga mycket värk och dålig hållning fick jag operera mig nu i feb 2012, 34 år gammal.6: Hur länge behandlades ni och hur upplevde ni er behanling?

Operationen gick bra men jag fick vatten i lungor och en liten hjärnblödning (av den blodförtunnande sprutan, men den gav inga men). De skulle bara operera min övre krök,7 kotor, men de tog istället 12 så jag är stel mellan T2-L1. Kände mug mycket trygg under vårdtiden i Umeå. Rehabiliterar mig nu hemma efter 5 veckor.

2012-03-18 @ 21:16:03
URL: http://www.snettochskruvat/blogspot.com
Postat av: Julia

1: Hur upptäkte ni att ni hade skolios?

Av ortoped när jag operation planerades för trattbröst.2: När fick ni skolios?

I mellanstadiet.3: Hur många grader hade ni då/har nu?

Min skolios utvecklades väldigt snabbt, och eftersom jag hade metallstag i bröstkorgen undvek man korsettbehandling även när ryggen var över 25 grader. När min rygg 2007 var 59 grader blev operation aktuell väldigt akut.4: Har ni fått/får behanling för det?

Ja.5: Vad för bahandling?

Steloperation.6: Hur länge behandlades ni och hur upplevde ni er behanling?

Jag opererades när jag var 14, februari 2008, och skillnaden var enorm. Blev 4 cm längre och har mindre problem med ryggen än innan.

2012-03-28 @ 19:29:05
URL: http://juliahellerstedt.wordpress.com/
Postat av: Anonym

1. var på kontroll hos sjuksköterskan i sexan och sedan skickade hon remiss till sjukhuset

2.12

3. 45 grader

4. bostonkorsett

5.korsettbehandling

6.I 3 år under hela högstadiet. Jag tyckte behandlingen var oerhört jobbig både psykiskt och fysiskt. Korsetten gav bra resultat och min krök blev mindre och har stannat så.

2012-04-07 @ 12:02:42
Postat av: Lina

1. Skolsyster.

2. I höstas

3. Nu har jag kring 20.

4. Nope inte just nu.

5. behöver ingen just nu.

6. Har ingen.

2012-05-06 @ 19:34:47
URL: http://linasliiiv.blogg.se/
Postat av: Helena

Hej. Är det någon som kan tänka sig att skänka bort sin bostonkorsett eller providence korsett till en tjej på 5 år då den ska skickas till utlandet och familjen har inte råd för att köpa en. Om ni kan så skicka gärna svar till sdf.crt@hotmail.com.. Tack redan nu.

2015-07-28 @ 22:21:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0