8 veckor :)

För 8 veckor sen låg jag på operationsbordet och var helt borta. Idag sitter jag här och är nästan helt "återställd". Eller kanske inte återställd men mår väldigt bra. Har inte gjort så mycket på mitt sommarlov men lite saker har jag hunnit med. Som har varit på Ullared, i stugan, hälsat på kusin och hennes familj och lite till. Allt går bra men saknar att få träna och har inte fått badat i sjön på hela sommaren, tur att vädret inte har varit det bästa för då har jag inte missat nåt ;)

Nästa vecka blir det att åka till Linköping och bli röntgad. Sen tror jag inte att jag ska träffa doktorn förän i november/december. Som tur är har allt gått bra och har pratat lite med andra som har opererat sig och vissa som har korsett. De är kul att prata med andra som har gjort samma sak. Dom förstår mycket bättre med tanke på att dom har upplevt det själva.


5 veckor :)

Lite tankar:
 - Jag har slutat att ta "morfin", vet inte vad det heter på riktigt.

 - Jag orkar vara uppe längre än föut, som tex kan sitta här i en timma utan att bli trött eller gå på stan en kortare sväng.

 - Jag tycker själv att jag är rakare och har en finare överkropp.

 - Jag vill börjar träna nu och inte vänta i typ 6månader!!!
    - saknar handbollen!
    - vill ut och springa och spela handboll!

 - Vill ha ett riktigt sommarlov, vara på stranden och bada med kompisar!!

 - Är så himla shoppingsugen så ni förstår inte!!!

Före och efter bilder


Operationen

Min operation väldigt kort ;)

De har gjort ett snitt som börjar på framsida av kroppen där revbenen sitter ihop och det går ända bak till skulderbladet. Snittet går längst ett revben och det revbenet har de tagit bort och malt ner till benmassa.

Sen har de gått igenom lungan bak till ryggraden och tagit bort vissa av diskarna mellan kotorna i ryggraden och lagt dit benmassa. Sen har de satt stag på rygg raden som håller den på plats. Stagen är fastskruvade i kotorna och då är 7 kotor i ryggen stelopererade. Så nu är min rygg 24grader mot de 75grader som den var innan operationen.

Om ni undrar nåt så komentera så svarar jag :D


Min historia

När jag gick i sexan var jag på hälsokontroll och skolsyster upptäkte att jag hade en lite krök på ryggen men den var bara 6grader. Så de skulle följas upp i början av sjuan men inget hände så i slutet av sjuan kontaktade mamma skolsyster och jag fick komma dit. Då hade min krök ökat till 14grader, inte så mycket men nu hade jag skolios. Då blev jag skickade till ortopeden i Karlskoga men sjukvården i Karlskoga är rätt seg så det tog nån månad innan nåt hände men tillslut fick jag träffa en ortopedläkare och han tyckte att det var bäst om jag blev röntgad. Efter en månad blev jag det och då visade det sig att kröken hade ökat till 30grader. Då blev jag skickade till en ortoped på USÖ (universitet sjukhuset Örebro) och han ville ha en ny röntgenbild och när han hade fått det så var min rygg 40grader. Han bestämde att jag skulle få korsett för att stoppa kröken. När jag var 14½ år fick jag min första korsett (januari 2008). Det var kontroller var tredje månade eller nåt liknande och allt flöt på bra tyckte doktorn. Men de tyckte inte jag. Jag tyckte inte att korsetten hjälpte och lärde mig aldrig att sova med korsetten heller. Jag hade inte korsetten när jag tränade eller hade idrott  skolan. Under tiden fick jag allt svårare att andas och inte bara när jag hade korsetten utan när jag tänade. Det var som om luften tog slut och mamma trodde att det berode på att jag var så sne men ingen av läkarna trodde på det.
I januari 2009 fick jag en ny korsett, den vr större och klumpigare men det fick gå. I mars samma år tyckte min doktor att jag hade växt färdigt och korsetten inte gjorde någon nytta längre. Jag blev glad för att slippa den.

Min två korsetter jag hade ;) visst ser det bekvämt ut?


Han skickade vidare min till en ryggspecialist i Linköping, Hans Tropp. Det gick rätt snabbt till jag fick en tid hos han, maj 2009. Han betämde direkt att det var nödvändigt att göra en operation. Någon vecka senare fick jag ett brev med massa papper om operationen och den skulle bli den 3 juni 2009. Slutade skolan den 1 juni och den 2:a åkte jag för inskrivning och massa annat i Linköping. Läs om sjukhusveckan under sjukhusberättelse och om operationen under operationen ;)


Vad är skolios?

Vad är skolios egentligen?

Skolios betyder enkelt beskrivet en ryggradskrök i sidled. Skolios finns över hela världen och av de 100 000 barn som årligen föds i Sverige utvecklar ca 300 en skolios som kräver behandling (3 barn av 1000 alltså). Skolios drabbar främst flickor från tio års ålder till tidiga tonåren. Obetydliga skolioser, men som överstiger 5 grader, finns hos 8-10 procent av befolkningen. Små skolioser förekommer lika ofta hos pojkar som hos flickor, medan krökar över 20 grader hittas mestadels hos flickor.

Varför får man skolios?
Den vanligaste typen av skolios har ingen förklarlig orsak. Det kan vara ärftligt och överföras från mor till dotter eller son eller från far till dotter. I ungefär 50 procent av fallen talar man om ärftlighet. I mitt eget fall kan det inte handla om ärftlighet, utan anledningen är okänd. Forskarna har inte kommit fram till en direkt anledning, men man har diskuterat förändringar i kotpelaren, muskulära balansrubbningar etc.

Krök?
De flesta krökar sitter i övre delen av ryggen och är högerkonvexa, d.v.s. kröken går ut åt höger. Det gör min krök. Man mäter ryggradskröken i grader Cobb, där jag just nu ligger på 75 grader Cobb. På bilden nedan syns fyra olika sorters så kallade strukturella skolioser. Enligt min läkare har jag en idopatisk skolios, vilket är ryggraden åt vänster.

Såhär ser det alltså ut

En skolios som under en lång tid varit ganska oförändrat kan plötsligt ändra sig i samband med att barnet kommer in i en kraftig tillväxtfras, ofta mellan 10 till 12 år för flickor och ett par år senare för pojkar. Förändringen av kröken pågår till kotpelaren har slutat växa. Vissa skolioser, ofta över 30-40 grader, fortsätter att öka långt upp i åren, om än långsamt. Ju tidigare och ju gravare skoliosen är när man upptäcker den, desto större är risken för att skoliosen blir omfattande.

Behandling
I de flesta fall av skolios behövs ingen behandling. Läkare kontrollerar dock kröken vid regelbundna återbesök (ungefär var sjätte månad) och gör vid behov röntgenundersökningar.

Barn med skolios behöver vara aktiva. Man kan få hjälp av sjukgymnast att göra övningar, men det finns inga övningar som förändrar kröken.

Korsettbehandling kan övervägas. Man får korsett för att stoppa tillväxten av kröken. En lyckad korsettbehandling gör att skoliosen är oförändrad sedan behandlingen börjas, målet med att ha korsett är alltså inte att bli rakare. Det har dock visat att nio av tio personer som behandlas med korsett, inte blir hjälpta. En skolios över 40-45 grader hjälps inte av korsettbehandling och då kan ett kirurgiskt ingrepp vara den enda effektiva behandlingen. (Tänk om jag hade vetat om detta när jag var 14-år, 50grader sne och fick korsett...)

I mitt fall, när man har en krök över 75 grader kommer skoliosen förvärras med tiden och en operation är då den bästa behandlingen på längre sikt. Så jag har blivit stelopererad i ryggen och nu är min krök 24 grader.

Tagen från: http://skolios.blogspot.com/
Källa: NHR.se och Sjukvårdsrådgivningen
Bild: NHR.se


Dag 9:)

Hemresa idag :D
Vaknar på morgonen och har svårt att andas och är illamående.
De börjar med utskrivningen och min transport ska vara här runt
elva. Moster går till apoteket och hämtar mina mediciner. Dom var
riktigt dyra, hela 77kr, haha.  Hon kommer tillbaka och jag ska gå på
toa. När jag ska gå tillbaka till sängen så spyr jag, inte kul. Lägger
mig och jag spry lite till och har fortfarande svårt att andas. Tar lite astma-
medicin och lägger mig. Moster går till apoteket igen och köper illa-
måendeband åt mig och jag slutar att spy. Får även illamåendetabletter
och smärtlindring. Vid elva kommer Kent och hämtar mig och moster.
Får lägga mig på en bår och sen rullar de ut mig till ambulansen.
Resan går sådär. Madrassen är hårt och vägen är krokig och jag är
skinnöm. Men tillslut är vi hemma i Karlskoga. Huset är fullt av folk
men dom struntar jag i och går till mitt rum och lägger mig. Slår på Vänner
och sover till det. SKÖNT ATT VARA HEMMA!!!

Dag 8:)

Natten har varit HEMSK!!! Vaknar snabbt efter att jag har somnat.
Har jätteont och det ger sig inte. Får smärtlindring och somnar 5-10
minuter och sen vaknar jag igen. Hela natten är så. Får morgon
medicinerna och sen sover jag till sju. Vid åtta kommer sjukgymnasten
och pratar lite och sen tar vi en promenad och går i trappor. Det går
bra och han och doktorn tycker jag kan åka hem imorgon :D. Lägger
mig igen och är rättså trött då. Somnar ett tag och när jag vaknar är jag
helt övertygad om att det än nästa dag. Men med lite övertygelse från
mamma så går jag med på att det är tisdag. Moster kommer ett tag och
har med sig jordgubbar, mums!! Äter pannkaka till lunch idag med och
på eftermiddagen pratar vi med smärtsköterskan. De höjer dosen med
smärtlindring till 15mg oxycontin. Dusch och ombäddnig idag med.
På kvällen åker mamma hem för att min syster tar studenten imorgon och
moster stannar hos mig. Drar den sista slangen på kvällen och lägger
om såret. Får reda på att jag ska åka liggande transport hem. Det var först
bestämt att jag skulle flyga men de ville inte Örebrolänslansting betala
trots att det är billigare än ambulans. Natten är rätt okej.


Dag 7:)

Natten har varit sådär. Vaknade vid halv två och hade jätteont.
Fick extra smärtlindring och var uppe och stod för att ändra läge.
Somnar och sover nästan hela natten sen. Blir av med alla slangar
utom en idag. Man känner sig väldigt fri då. Är och duschar och går på
toa för första gången på fem dagar. Lägger om såret idag med. Vid
12 kommer min moster och hennes man till oss. Hon har med sig
makaroner och falukorv åt mig, mums! Är uppe och går lite, till toa och
tillbaka, ca 10meters promenad. På eftermiddagen blir det att åka ner till
röntgen och titta hur ryggen ser ut.Den är bara 24grader sne nu innan
operationen var den 75grader sne.Kvällen ser ut som de flesta tv och
filmtittande. Somnar efter nattmedicinerna.


Dag 6:)

Natten är som sagt var lugn och jag sover väldigt bra. Idag
ska bülowdränaget bort. Det är en slang i ryggen som blåser
upp lungan och tömmer den på blod och sårvätska. Det är inte
skönt att ta bort stygnen som den sitter med och inte slangen
heller. De tar även bort det kontinuerliga morfinet men har
fortfarande pumpen kvar så jag kan få smärtlindring när jag får
ont. Står upp och även idag är det ombäddning av sängen.
Till lunch äter jag en hel pannkaka med jordgubbsylt. Smakar
lite bättre idag. Men dricker tre näringsdrycker om dagen för att
få i mig näring. På eftermiddagen blir det att röntga lungorna.
Allt ser bra ut och på kvällen åker pappa hem till Karlskoga igen.
Lina har sin studentbal imorgon. Äter en till pannkaka på kvällen
och lite mediciner och CPAP. På kvällen får jag en vetekudde till
min axel som gör väldigt ont. Somnar!


Dag 5:)

Får mediciner vid fem och sen sommnar jag om till åtta och
då är det CPAP. Lägger om förbandet på ryggen och dr.Peter
kommer in en sväng och pratar. Han och Hans utförde operationen.
Är uppe och står och trampar lite och de bäddar om i min säng.
Äter lite pannkaka men det är vidrigt så jag fortsätter att dricka
näringsdryck. Pratar lite med mina mostrar i telefonen och även
med min syster som kom hem från Ayia napa idag.
På kvällen tittar vi på Sverige-Danmark i fotboll men Svarige förlorar.
Jag är uppe och står igen och lite CPAP. Får även höra att jag är
smidig. Har aldrig fått höra de i hela mitt liv och nu är jag opererad,
hihi. Natten är väldigt lugn.


Dag 4:)

Vaknade vid fem när det var dax för mediciner, dropp och tempern.
Somnar om igen och vaknar till nån timma senare.När mamma
kommer och då går pappa till gästhemmet och lägger sig. Orkar inte
göra så mycket så liggar och tittar på film och sover mest. Dricker lite
näringsdryck och äter en piggilin. Medeciner får jag vid 5,11,17 och 23.
Där imellan är det lite CPAP och tilltitt av såret. Är uppe och står två
gånger idag. Natten är rätt bra och jag sover av och till. 

Morganmedicinerna(5), oxykontin, nåt för magen + 2panodil och lugnande.

Dag 3:)

Natten var orolig, sov kanske 10 minuter och sen vaknade jag igen.
När klockan var runt 3 på morgonen trodde jag att klockan var runt nio
och att det snart var dax att åka upp till avdelningen. Men nej de va
långt till dess och då började jag spy igen. HEMSKT att spy när jag är
nyopererad. Så höll jag på tills jag tillslut fick illamående medicin.
Vid åtta på morgonen blev jag av med ekg-kontakterna och några nålar
i handen och vid nio rullades jag upp till avdelningen. Så skönt!!!

Blev tyst och jag fick vara själv. Tittade på Vänner och sover mest. Var

och röntga mig en gång med för att se om slangen igenom näsa log rätt
men de gjorde den inte så dom drog bort den. Jag skulle ha fått mat
igenom den. På kvällen blev det mediciner och CPAP, men andas med
ett motstånd, (se bild). Sov rätt bra förutom att jag hade jätteont i axeln
men fick hjälp att lägga upp den och lite sånt.


Dag 2:)

Blev väkt vid sex på morgonen och då var det bara att gå upp
och duscha. En lång process att duscha, hehe. Sen la hon på
emlasalva på lite olika ställen. Fick en riktigt fina kläder att ha på
mig (se bild). Fick lägga mig i sängen och kvart över sju kom
två sjuksköterskor in till mig med lite smärtstillande och lugnande
och sen rullades jag ner till operationen. Riktigt nervös var jag
och lite små lullig. Fick lägga mig på op.bordet och då satte dom in
fyra nålar, två i varje hand och jag fick även tre ekg-kontakter
fastsatta på mig. Sen sa narkosläkaren godnatt och jag slocknade
på en gång, gick inte ens att försöka hålla sig vaken.Vaknade upp vid halvfyra på eftermiddagen och jag hade så ont, det
går inte ens att biskriva hur ont jag hade. Fick lite mer morfin och
sen somande jag om. Vaknade upp en timma senare och då hade
jag inte ont längre. Tänk vad lite morfin kan göra, haha. Då hade även
mamma och pappa kommit till mig på uppvaket. Jag själv tyckte att
jag var helt normal och pratade jätteklart. Men i självaverket så sluddrade
jag rejält och var rätt full.
Jag gjorde inte så mycket mer första dygnet mer än att spy galla och
sova. Var uppe och stod en gång, då snurrade hela världen och då spydde
jag lite till.

Dag 1 :)

Kom till sjukhuset runt 10 på morgonen och då var det information om dagen.
Fick ett schema med tider och "stationer". Det började med fotografering
klockan 11. En helt vanlig fotografering av ryggen. En halvtimma senare blev
det att träffa narkosläkaren och han berättade om operationen och vilka mediciner
jag skulle få osv. Sen var det mat, blodprov mm. Vid ett var det spirometri. Jobbigt
som vanligt att göra de med tanke på att jag hade ca40% nedsatt lungvolym.
Tillbaka till avdelningen och då gick vi rundtur och jag blev informerad om hur jag
skulle duscha och lite sånt och sen träffade jag sjukgymnast och arbetsterapeut.
Fick höra mycket sopm jag redan hade hört men de va väll bra och höra de.
Vid 3 så var de röntgen, först vanlig röntgen och sen nån CT-röntgen. På kvällen fick
jag även träffa dr.Hans igen och han visade mig mina rögntgen bilder och lite till.
Vid 8 tog jag mig min första dusch och vid 10 den andra duschen.
Gick och lade mig och slocknade på en gång.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0