Min historia - uppdaterad

När jag gick i sexan var jag på hälsokontroll och skolsyster upptäkte att jag hade en lite krök på ryggen men den var bara 6grader. Så de skulle följas upp i början av sjuan men inget hände så i slutet av sjuan kontaktade mamma skolsyster och jag fick komma dit. Då hade min krök ökat till 14grader, inte så mycket men nu hade jag skolios. Då blev jag skickade till ortopeden i Karlskoga men sjukvården i Karlskoga är rätt seg så det tog nån månad innan nåt hände men tillslut fick jag träffa en ortopedläkare och han tyckte att det var bäst om jag blev röntgad. Efter en månad blev jag det och då visade det sig att kröken hade ökat till 30grader. Då blev jag skickade till en ortoped på USÖ (universitet sjukhuset Örebro) och han ville ha en ny röntgenbild och när han hade fått det så var min rygg 40grader. Han bestämde att jag skulle få korsett för att stoppa kröken. När jag var 14½ år fick jag min första korsett (januari 2008). Det var kontroller var tredje månade eller nåt liknande och allt flöt på bra tyckte doktorn. Men de tyckte inte jag. Jag tyckte inte att korsetten hjälpte och lärde mig aldrig att sova med korsetten heller. Jag hade inte korsetten när jag tränade eller hade idrott  skolan. Under tiden fick jag allt svårare att andas och inte bara när jag hade korsetten utan när jag tänade. Det var som om luften tog slut och mamma trodde att det berode på att jag var så sne men ingen av läkarna trodde på det. 
I januari 2009 fick jag en ny korsett, den vr större och klumpigare men det fick gå. I mars samma år tyckte min doktor att jag hade växt färdigt och korsetten inte gjorde någon nytta längre. Jag blev glad för att slippa den. 

Min två korsetter jag hade ;) visst ser det bekvämt ut? 


Han skickade vidare min till en ryggspecialist i Linköping, Hans Tropp. Det gick rätt snabbt till jag fick en tid hos han, maj 2009. Han betämde direkt att det var nödvändigt att göra en operation. Någon vecka senare fick jag ett brev med massa papper om operationen och den skulle bli den 3 juni 2009. Slutade skolan den 1 juni och den 2:a åkte jag för inskrivning och massa annat i Linköping. Läs om sjukhusveckan under sjukhusberättelse och om operationen under operationen ;)

Allting såg bra ut och jag hade inga problem med ryggen men efter ca 2 år så började jag få ont. Jag tyckte jag såg snedare ut igen och det visade sig at jag hade rätt. För jag mailade min läkare och fick en ny röntgentid. Min rygg hade ökat med ca 10 grader. Eftersom jag hade så ont som jag hade så bestämdes det att det skulle bli en ny operation. Detta fick jag reda på i mars 2011 och efter en lång väntan blev det en ny operation den 18 oktober 2011. Allt gick fel fritt förutom en liten infektion i ärret men med lite antibiotika så löste det sig fint.

Nu två månader efter operationen lever jag typ som normalt igen. Väldigt skönt och nu hoppas jag verkligen att jag slipper all ryggont och ingen mer operation.

Operationerna är något av det värsta jag gjort i livet men även något av det bästa. Många säger/frågar om jag inte hade velat sluppit korsett/operationer/ärr m.m. Självklart hade jag velat gjort det men om jag hade gjort det så hade jag säkert inte vart samma person som jag är idag, vilket jag vill vara. Allt dåligt kan leda till något bra och därför så vill jag inte ha en annan rygg än vad jag har. Och mina ärr är fina tycker jag, dom gör mig unik!


Kommentarer
Postat av: julia och hazal- Skoliosbloggen

Jag har också fått svårt att andas och speciellt senare under dagen då min rygg sjunkt ihop lite. Jag pratade med skolläkaren om det men det var inget som han trodde berodde på skoliosen...Sv: Ja precis segt att vänta:) Nej korsetten har jag inte haft sen i februari:)

2011-12-21 @ 14:58:45
URL: http://julhaz.blogg.se/
Postat av: linda

hej :) jag känner också av det blir svårt och ansträngande att andas ibland, så vem vet det kanske beror på skoliosen ?hur många grader hade du när du opererade ryggen första gången? :)kolla gärna in min blogg där jag skriver om min vardag med skolios...linda :)

2011-12-21 @ 18:34:57
URL: http://www.froggi.bloggplatsen.se
Postat av: julia och hazal- Skoliosbloggen

Sv: ja precis! Ja jag tycker att läkarna är väldigt duktiga på att skylla smärta och problem på så mycket annat:) Första gången jag sa att jag hade ont i ryggen tyckte läkaren att det berodde på något helt annat. Sen visade sig det att det var som jag sagt hela tiden:)

2011-12-21 @ 23:49:54
URL: http://julhaz.blogg.se/
Postat av: linda

sv: aaa presic :) okej :) och hur många grader har du nu? :)KRAM! :)

2011-12-22 @ 07:21:21
URL: http://www.froggi.bloggplatsen.se
Postat av: Johanna ♥

sv: Ja, jag hoppas att det kommer att bli ungefär så sen när min korsettperiod är klar. Fast det är ju inte säkert, inte alls. c;Men hur länge hade du korsett då, då? Och jag tycker också att dina ärr är fina. Det visar vad du gott igenom och jag tycker att det är asbra att du ser det positiva i det hela. Det ger mig inspiration. ♥

2011-12-22 @ 13:14:19
URL: http://johannasskolios.blogg.se/
Postat av: linda

sv: okej :) har faktiskt inte koll på hur många grader jag har just nu, var så länge sedan jag röntgade mig :) men ska göra det om ett par veckor :)2011-12-22 @ 21:37:20
URL: http://www.froggi.bloggplatsen.se
Postat av: julia och hazal- Skoliosbloggen

SV: ja men precis:)

2011-12-23 @ 09:33:29
URL: http://julhaz.blogg.se/
Postat av: linda

sv: aaa, tack så mycket! det hoppas jag med! :D <3

2011-12-27 @ 18:38:50
URL: http://www.froggi.bloggplatsen.se
Postat av: sabina

jag har också skolios. Hur många grader har du nu?

Är man tvungen att operera eller gör man det om man vill?

2011-12-28 @ 02:20:35
URL: http://sabinaaa.devote.se
Postat av: linda

sv : aa :)

2012-01-02 @ 17:03:40
URL: http://www.froggi.bloggplatsen.se
Postat av: sabina

sv: är det bra med din rygg nu då?

2012-01-02 @ 17:35:14
URL: http://sabinaaa.devote.se
Postat av: Vendel - 17 år och mor till Hugo

Hej, ska också göra en operation. Hur mycket ostade operationen, om den kostade något dvs? Kram..OBS, svara gärna till min blogg! :)

2012-01-26 @ 17:36:50
URL: http://missvendel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0